16. Februar 2018.

Yamaha Music Fondation Europe stipendija opet u Crnoj Gori

Drugu godinu zaredom, u saradnji sa našim partnerom Yamaha Music Foundation of Europe (YMFE), dodijelili smo stipendiju najboljem studentu na Muzičkoj Akademiji na Cetinju.

Odsjek u kojem se ove godine vršila selekcija bio je klarinet, a tročlani žiri (profesor Petar Garić, dekan Bojan Martinović i profesor Ognjen Popović) je u finalnom takmičenju od 4 studenta za najboljeg odabrao studenta druge godine Bojana Ćumurovića, kome čestitamo na osvojenoj stipendiji.

Nakon takmičenja studenti su imali priliku da prisustvuju sjajnom masterclassu sa Yamahinim artistom, profesorom Ognjenom Popovićem, profesorom na Muzičkoj Akademiji u Beogradu i klarinetistom u Beogradskoj Filharmoniji, koji je tokom nekoliko sati intenzivno radio sa svim prisutnim studentima i nesebično prenio svoja znanja.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa našim partnerom Yamaha Music Europe prošle godine smo uspjeli da i Crnu Goru uvrstimo u ovaj program, te je Muzička Akademija na Cetinju postala i zvanični partner YMFE fondacije. Svake godine dodjeljivaće se po jedna stipendija u nekoj od kategorija, a ove godine je odsjek klarineta odabran za nagradu vrijednu 1.000 eura.

YMFE je neprofitna organizacija koja postoji od 1990. godine i od tada je ova prestižna institucija dodijelila nagrade u vrijednosti od preko milion eura hiljadama mladih muzičara u cijeloj Evropi. Razlog postojanja ove institucije je stimulisanje kulture sviranja i uživanja u muzici među mladom generacijom muzičara.